VR:n ihmisoikeuspolitiikka
1. Tarkoitus
Tämä politiikka kuvaa VR:n sitoutumisen ja tavat, joilla VR kunnioittaa ja tukee kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia koskien liiketoimintaamme ja arvoketjuamme. Tämä politiikka perustuu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin sekä OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille.
2. Soveltamisala
Tämä politiikka koskee kaikkia VR:n työntekijöitä ja kumppaneitamme koko arvoketjussa. Odotamme sekä työntekijöidemme että kumppaneidemme kunnioittavan ja noudattavan ihmisoikeuksia. Jos huolenaiheita tulee tietoomme, ilmoitamme niistä kumppaneillemme, pyrimme korjaamaan ne ja – jos ongelmia ei ratkaista – voimme päättää liiketoimintasuhteen.
3. Täytäntöönpano
3.1. Sitoumukset
Kannamme vastuuta ihmisistä, joita toimintamme koskee. Noudatamme YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta ja ILO:n julistusta työelämän perusoikeuksista. Olemme sitoutuneet noudattamaan YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevia ohjaavia periaatteita sekä OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille vastuullisesta liiketoiminnasta ja olemme allekirjoittaneet YK:n Global Compact -aloitteen. Noudatamme työlainsäädäntöä ja voimassa olevia työehtosopimuksia.
Tämän ihmisoikeuspolitiikan lisäksi muita sitoumuksiamme viittaavia käytäntöjä ovat eettiset periaatteemme, toimittajien eettiset ohjeet sekä riskien ja mahdollisuuksien hallintapolitiikka.
3.2. Ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite
Ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoiteprosessimme viittaa tapaan, jolla tunnistamme ja arvioimme ihmisoikeusriskejä ja -vaikutuksia; toimimme niiden ehkäisemiseksi, lopettamiseksi tai lieventämiseksi; seuraamme edistymistä ja viestimme niistä sekä sisäisesti että ulkoisesti. Parannamme jatkuvasti prosessejamme ja olemme sitoutuneet kehittämään niitä tulevina vuosina.
Vaiheet ”tunnista ja arvioi”, ”toimi” ja ”seuraa” on sisällytetty yleiseen riskienhallintaamme: Arvioimme ihmisoikeusriskejä ja -vaikutuksia osana riskinarviointeja, jotka suoritetaan riskienhallintapolitiikassamme kuvatulla tavalla. Toimenpiteitä tunnistettujen riskien ja vaikutusten ehkäisemiseksi, lopettamiseksi ja lieventämiseksi seurataan, ja niille nimetään omistajat riskirekisterissä, jota hallinnoi riskienhallintayksikkö.
Viestintä on osa vuosiraportointia ja muuta viestintää: Tärkein ulkoinen viestintäkanavamme merkittävistä asioista ja niiden edistymisestä on vuosiraportti. Käytämme sisäisiä kanavia, kuten intranetiämme, viestiäksemme ja lisätäksemme tietoisuutta ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista sisäisesti.
Sidosryhmien osallistaminen on osa kaikkia prosessin vaiheita, ja sidosryhmiin voivat kuulua esimerkiksi vaikutuksen kohteena olevat sidosryhmät, heidän edustajansa (kuten ammattiliittojen edustajat) tai ihmisoikeusasiantuntijat.
3.3. Korjaus- ja valitusmekanismit
Olemme sitoutuneet korjaamaan toimintamme kielteiset vaikutukset ihmisiin, yhteistyössä liikekumppaneidemme kanssa.
Ilmoituskanavamme WhistleB mahdollistaa huolenaiheiden ilmoittamisen kaikesta, mikä on arvojemme ja toimintaohjeidemme vastaista ja mikä voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Näitä huolenaiheita voidaan esittää nimettömästi ja ilman pelkoa kostotoimista. Keinot varmistaa huolenaiheiden nimettömyys ja palvelun laajempi käyttö on kuvattu ilmoitusohjeissamme.
Tapauksissa, joissa nimettömyys ei ole tarpeen ja/tai mahdolliset seuraukset ovat vähäisempiä, kannustamme työntekijöitämme ottamaan yhteyttä esihenkilöönsä, People & Culture -organisaatioon, lakiyksikköön tai sisäiseen tarkastukseen.
4. Hallintotapa
VR:n toimitusjohtaja ja johtoryhmä ovat vastuussa ihmisoikeuspolitiikan kattamasta sisällöstä, ja sitä valvovat hallituksen tarkastusvaliokunta ja sisäinen tarkastus.
Politiikan toteuttamisen ja yksittäisten riskien ja niiden toimenpiteiden vastuu on kunkin VR:n yksikön johdolla. Riskienhallinta ylläpitää riskirekisteriä ja helpottaa riskinarviointeja.
Vastuullisuusyksikkö varmistaa, että ihmisoikeuspolitiikka on ajan tasalla, että riskinarvioinnit täyttävät HRDD-vaatimukset, tukee riskien omistajia riittävien ehkäisy- ja lieventämistoimenpiteiden tunnistamisessa sekä kokoaa tarvittavat tiedot vuosiraportointia varten.